|
CMS nedir? - internet ve teknolojiler Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları
AnaSayfa > internet ve teknolojiler > CMS nedir? |
| | Cms (Content-Managament-System // İçerik Yönetim Sistemleri) anlamına gelir.Cms aslında belli bir ürünün yada programın adı değildir.Sadece bu tarz web uygulamalarına verilen genel isimdir.Cms’leri sizler Portal,Sistem gibi ifadelerle de tanıyor olmalısınız.
Peki Cms Neleri içerir? Cmsler belli bir web programlama diliyle yapılmış web programcıklarıdır aslında.Asp,Php gibi web programlama dilleriyle oluşturulmuş birçok cms vardır.Cms’ler genel olarak üyelik sistemi,makale ekleme,haber yazma,anket,forum gibi bazı bileşenleri standart olarak sizlere verirler.Zaten Cms’nin oluşması bu bileşenlerin aynı cms içinde entegre çalıştırılabilmesi ve İnternet üzerinde uygulamaya geçebilmesidir.
Cms’ler üyelik sistemi,forum,haber ve makale bileşenleri içerir dedik.Bu bileşenlerin kontrolü mevcut cms sisteminde size sunulmaktadır.Tabi tüm bu alanlarında bir kontrolü olmak şartıyla.Cmsler kontrolden kastettiğimiz site yönetim işini admin sayfalarıyla yaparlar.Admin sitenin sahibi yada yetkilendirmeye göre sahipleridir.Siz kurulumunuzu yaptıktan sonra admin paneline girerek sitenize üye ekleyip çıkarabilir,forum yazabilir,makale gönderebilir ve bunun gibi sistemin elverdiği her şeyi yaptırabilirsiniz.
Şimdi yukarıda cmslerin bir web programlama diliyle yapıldığını söyledik.Peki ama cmsler üye bilgilerini,forum mesajlarını ve bunu gibi şeyleri nerede saklar?
Eğer asp yada php dilleriyle ilginiz varsa bu sorunun cevabını bileceksiniz.Eğer bu dillerle ilginiz yoksa biraz düşünmeniz gerekli.Bir Cms portalı kullanıldığı dile göre verilerini veritabanında tutar.Eğer asp diliyle yapılmış bir cms kullanıyorsanız verileriniz genellikle MS Access tarafından tutulur ve kaydedilir.Şayet bir php cms sistemi kullanıyorsanız o verilerde Mysql,PostreSQL gibi programlarda kaydedilir.Eğer bu program ve uygulamalar olmasaydı Cmsler olmazdı.Çünkü zaten cms sistemleri siteniz üzerinde çok büyük bir veri girdisine sahiptir.Bu verileri bir arada tutmak,bu verilerin içinden arama yapmak ve bu yapılan aramaları listelemek,değişiklik ve düzenlemeler yapmak hep bu veritabanları sayesinde olmaktadır.
CMS Avantaj ve Dezavantajları
Gelgelelim cmsnin bazı avantaj ve dezavanajlarına.Cmsler her yönden birçok avantaja sahiptir.Bunlar
Hızlı ve kolay veri girdisi
Birçok bileşenin bir arada olması
Tasarım ve içerik değiştirebilme özelliği
Kolay kurulum
Özel üye bölümleri
Forum,Anket,Özel Mesaj gibi kullanıcı için önemli bileşenlerin bir arada olabilmesi
Kaynak kodlarının açık olması (bir kısmı hariç)
Güncelleme ve yenilenmesi
Gelişmiş Admin Paneli
Ve daha sayamayacağımız bir çok özellik cmsler için bir avantajdır.Sözgelimi seri ve çok büyük sayıda içerik ve veri gireceğiniz bir siteniz olacaksa bir cms sistemi kullanabilirsiniz.Yada üyelerinizin ve ziyaretçilerinizin sitenizle daha fazla etkileşimli olmasını istiyorsanız da bir cms kullanabilirsiniz.
Ayrıca birçok cms sistemi Açık Kaynak kodludur ve ücretsizdir.Bunun birçok yararı ve zararı olabilir fakat cmslerin açık kaynak olması sürekli gelişime ve yeniliğe açık oldukları anlamına gelir.(Tabi cms sistemlerininde ücretli sürümleri vardır)
Peki hiç mi dezavantajı yok bu cmslerin?Ne yazık ki var.Cmslerde ön önemli unsurlardan birisi güvenliktir.Cmsler genellikle açık kaynak kodlu olduğu için kodlara sahip olan ve geliştiren bir başka kişi yada kişiler kolaylıkla sisteminize sızabilir.(Tabi siz önlem almasanız) Bunun dışında Cmslerin alışık olmayan kişilere karşı tavrı kötüdür.Birçok bileşenin bir arada olması bunların site içinde görünüm ve yerlerinin ayarlanması bazen insanı çıldırtabilir.Ayrıca cmsler çok komplike bir yapıya sahip oldukları için ilk başlarda hem sizin hemde sitede kullanıcaların alışması zor olabilir.Örneğin yeni kurduğunuz ve hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığınız bir cms sisteminin admin panelinde yanlışlıkla bir şeyi silebilir yada kaldırabilirsiniz.
BAZI CMS SİSTEMLERİ
Yukarda bahsettiğimiz gibi cms sistemleri belli dillerle yazılır.Şu anda en çok kullanılan cms sistemlerinin dilleri PHP’dir.bunun nedeni php nin çok iyi ve sağlam bir dil olmasının yanı sıra güçlü veritabanı desteği,nesne desteği ve kendine has yapısı söylenebilir.Eğer bir arama motorunda cms portal sistem diyerek arama yapar ve sonuçlara bakarsanız genellikle php diliyle yazılmış cms sistemlerine ulaşırsınız.Webde en çok kullanılan cms sistemlerinin bazıları şunlardır.
Php Nuke
Post Nuke
Xoops (sitemiz bu cms ile kurulmuştur)
eNvolution
E-xoops
EzContents
MyPhpNuke
MamboServer
Dcp Portal (Türk Yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir)
Bu portal sistemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için linklerine tıklayabilirsiniz.Ayrıca Yukarda yer alan cmslerin ve belli başlı cmslerin demo çalışan sürümlerini test etmek için (hemde admin yetkisiyle!) www.opensourcecms.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
|
Yorumlar | Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin! | Yorum Ekleme Aparatı | Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız.. | Toplam 0 yorum listelendi. |
|