Java Nedir? - Java Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları

AnaSayfa > Java > Java Nedir?
Kategori: Java
Gönderen: Admin
Tarih: 2008-12-07
Puan: 6   Puan:6 | Katılımcı:4 | Katılımcı : 4
Okunma: 5433
  
 
1 puan 2 puan 3 puan 4 puan 5 puan 6 puan 7 puan 8 puan 9 puan 10 puan

ÖNSÖZ

Bilgisayar programlaması günümüz teknolojisinin önemli bir öğesidir. Benim için bu yolculuk 1975 de aldığım ilk Fortran IV programlama dili kurduyla başladı diyebilirim. O dönemde genelde teorik bazda gördüğümüz programlama dersinde yaptığımız tek gerçek program örneği kartlara delerek verdiğimiz ve sonuçları ertesi gün aldığımız ikinci dereceden denklemin köklerini hesaplar bir programdı.Kullandığımız ege üniversitesi bilgisayar merkezindeki IBM tabanlı bir "mainframe" bilgisayardı. 1978 yılının sonlarında Unix tabanlı siyah beyaz monitörler veya kağıt yazıcılı monitorler aracılığıyla çalışan IBM makinalarla çalışmaya başladım. Tabii yıl gereği Fortran 77 versiyonuna ulaşmıştı. 1982 yılında Digital VAX bilgisayarlarında programlamaya ve aynı zamanda sistem görevlisi olarak çalışmaya başladım. Bu bilgisayarlar virtual (sanal) hafıza özellikleriyle çok büyük programların kullanılmasına izin veriyorlardı. Dil olarakta Fortranın yanında Pascal da vardı. Üç boyutlu çizim ortamı için özel olarak gerliştirilmş evans-sutherland bilgisayarı ile de bu dönemde tanışma fırsatım oldu. Bu arada Commodore 64 bilgisayarları piyasaya çıkmıştı. Evimde kullandığım bu küçük aletle asembler ve basic dillerini kullanarak birçok program gliştirdim. hatta assembler da yazılmış türkçe bir kelime işlem programı bile vardı. 80 li yılların sonu ve 90 lı yılların başında Pc ler, dos ortamı ve diliyle tanıştım. sonra PC ortamı Machintosh ve Amigadan çok sonra grafik programlama ortamını büyük bir buluş olarak ortaya attı. Ve ikinci bilgisayarımı param oldukça aldığım parçaları birleştirerek kendim oluşturdum. Bu bir 80386 pc bilgisayarı idi. Artık genelde c dilini kulanıyordum. C++ dilini gerçek anlamda kullanmaya başlamam, bilgisayar konusundaki lisans üstü kursunu alırken oldu. Bundan sonraki tüm programlama uygulamalarımda nesne kökenli olan bu dili kullanır oldum. Aynı kursta Lisp, Parallaxis gibi değişik dillerle de çalışmıştım. Bu arada evde de yine PC tabanlı Pentium 100 bilgisayarına terfi ettik. Bana Java dilini eşimin aldığı lisans üstü kusundaki Java kursu gösterdi. Java dili yeni çıkmış, fakat yeni olmasına rağmen okullardaki bilgisayar bölümleri eğitimde hızla bu dile yönelmişlerdi. Bu dile başlar başlamaz da çok sevdim. Her şey tüm diğer dillere göre çok daha iyi düşünülmüş ve planlanmıştı. Orijinal olarak C++ da yazılmış bir çok kodu fazla bir gayrete gerek duymadan java koduna çevirerek iş ortamımda kullanmaya başladım. 1998 yılında Dokuz eylül üniversitesinde mühendislik bilimleri fakultesinde öğretim üyeleri ve master ve doktora öğrencileri için "Java programlamlama dili" dersi açtım. Bu kitabın temelini bu ders için hazırladığım ders notları oluşturmuştur. 1999 yılında Gebze ileri teknoloji Enstitüsünde aynı dersi yinelerken ders notları ilave problemlerle de zenginleşerek biraz daha kitap halini aldı. Son bir gözden geçirmeden sonra elinizdeki haline geldi.

Java dili yapısı, kullanım olasılıkları ve kolay kullanımı, zengin kütüphaneleriyle geleceğin dili olacağına programcıların çoğunun inandığı bir dildir. C++ şu an itibariyle çok daha fazla kullanılan bir dil olam özelliğini sürdürmektedir, fakat C++ hatalara izin veren yapısıyla başlangıç seviyesi programcılara hitap eden bir dil değildir. rahatlıkla hata yapabilirsiniz, ve yaptığınız bu hatalar rahatlıkla gözden kaçabilir. Hemen unu ilave edeyim, java daha yeni emeklemeye başlamış bir bebektir, ama gelecek on yıl içinde çok iyi bir konuma yerleşmenin işaretlerini şimdiden vermektedir.

Türkiyede de programcılık henüz yeni yeni oluşmaya başlayan bir dal. Hem programcı kapasitesi, hem de isteklere cevap vermek için yeterli boyutta değil henüz.Programlama teknolojisinde iyi bir boyuta gelebilmek paket kullanımından değil programlamadan geçmektedir. Bu yüzden bu kitap eğer yeni programlamacılarımıza bir şeyler verebilir ve onların gelecekte daha iyi bir noktada olabilmelerini sağlayabilirse ben emeğimin karşılığını almış olurum.

Yeni başlayanlara bir tavsiye bilgisayar dillerini öğrenme biraz insan dillerini öğrenmeye benzer. Tmel matığını kapana kadar biraz zorlanabilirsiniz. Sakın ümitsizliğe kapılıp bırakmayın. Bir kere temel mantığını anladıktan sonra ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. İyi çalışmalar.





Yorumlar
Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin!
Yorum Ekleme Aparatı
Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız..
Toplam 0 yorum listelendi.