Serbest KürsüMesaj Ekle | Siteye Dön



kardanadam3515 Kasım 2010 Pazartesi 01:11:10
bluesky ve safkan boş yere sayfa işgal ettiğimi söylemiş buna siz karar veremezsiniz.Diğer bir husus safkan rumuzlu kişi kendi düşüncem olmayan demiş doğru bulduğum şeyleri yazmak en doğal hakkım bunu senden icazet alarak yapacak değilim.Sende polemik yaratacağına faydalı bilgileri yaz ki hem adminler yorulmasın hemde okuyanlar sıkılmasın.
Cevap:
Yalnız yapılan eleştiride haklılık payı var. Alıntıladığın yazının linkini paylaşman yeterli. Hem yazının bütünlüğü bozulmaz hem okuyanlar zorlanmaz hem de bizim işimiz kolaylaşır. Tabii ki doğru olduğuu düşündüğün şeyleri burada paylaşma hakkına sahipsin. Buna kimse birşey diyemez.
  ..

Kamil Uzun14 Kasım 2010 Pazar 22:11:54
Kuzey kutbunda palmiyelerin olduğu dönemin küresel ısınmalar yüzünden olduğu bana pek mantıklı görünmediği için biraz araştırma yaptım. Triyas döneminde yeryüzü tek bir dev kıta görünümünde. Bu kıtaya, pangea adı veriliyor. Yine tek büyük bir okyanus var. Buna da panthalassa deniyor. Ana kıta henüz devasa bir çöl, sadece okyanus kıyılarında tropikal ormanlar var. İklim sıcak ve kurak. Buzullar oluşmamış. Kutup bölgeleri 10 derece civarında. Sonuç: Palimiyeler buzullar eridiği için değil kıtaların oluşumu sürecinde dünya ısısı yavaş yavaş düştüğü için başlangıçta oradaydı. Zamanla kutuplardaki soğuma nedeniyle yok olup yerlerini buzullara bıraktılar. İyi geceler.
  ..

kıyılar14 Kasım 2010 Pazar 21:11:53
evet arkadaşlar aksam modelleri harika 25 kasımdan sonra kış kosulları geliyor hayırlı olsun 3 gundur modellre yansıyor
Cevap:
Evet ancak böylesine güçlü bir soğumayı destekleyen fazla sayıda model yok. Diyagramlar bunu gösteriyor. Fazla heyecana kapılmamanızı tavsiye ederim. Birkaç güncelleme daha bekleyin derim.
  ..

derya14 Kasım 2010 Pazar 20:11:58
ARİF BEY nasanın yeni güncellenen kış öngörüsünü size sormuştum.normallerin 1-2 derece altı gösteriyor ama yorum yazmamışsınız.2 derce sizce abartımı yoksa en fazla normallerin 1 derece altımı olur...
Cevap:
Bu detaya giren bir konu. Bence o kadar olmaz ama kesinlikle böyle olmaz da diyemem. Bir de o haritada zaten sıcaklıkların uzun yıllar ortalamalarının 1 derece kadar altında olacağı yönünde öngörüde bulunulmuş. Pekçok kişi ve kurumun tahmini de benzer şekilde.
  derya..

Santiago14 Kasım 2010 Pazar 19:11:52
Avrupa'nın dört bir yanından GFS diyagramları. Nedense ana nokta İstanbul'da hep en yüksekten gidiyor. http://img365.yukle.tc/image.php?id=8870ani. gif.gif
Cevap:
Demek ki çoğu model sistemin sıcak tarafında kalacağımızı öngörüyor :) Beklemeye devam. Bize de bir gün kader güler inşallah.
  .. | http://img365.yukle.tc/image.php?id=8870ani.gif.gif (330)

İbrahim Aytekin14 Kasım 2010 Pazar 18:11:25
Sayın site yöneticileri hava olaylarına sizler gibi bende çok meraklıyım. Bu siteyi 1 ay kadar önce buldum. Abartmadan söylüyorum şu forumdaki zenginlik dünyanın hiçbir forumunda yok. İnanılmaz veriler hayatımda duymadığım görmediğim ama güvenilir olduğuna inandığım sitelerle tanışma fırsatım oldu sayenizde. NASA Japonlar Çinliler Ruslar daha pekçok değişik kaynakdan gelen bilgiler çok doyurucu. Tahminlerde kullandığınız yöntemler, şu diyagram tekniği çok iyi. Bu zamana kadar 3 günden öteye tahmin yapmanın çok zor olduğunu düşünürdüm ama sayenizde bu düşüncem değişti. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Başarılarınızın devamını diliyorum. Cümleten iyi bayramlar.
Cevap:
Teşekkür ederiz. Size de iyi bayramlar.
  ..

Ankaragücü14 Kasım 2010 Pazar 18:11:02
İki tarih vermek istiyorum.. İlki 2 Aralık... Çok ahım şahım olmayacaktır.. İkincisi 12 aralık.. Gerçek kış koşullarının yaşanmaya başlanacağı tarihin bu olması gerekiyor.. Havadelisi blog da Ozan Bey ve Santiago sıcak kasım ayları, takip eden ocak - şubat ilişkisini araştırmışlar. Çok titiz ve başarılı bir çalışma olmuş. Ortada bir korelasyon da var.. Emeklerine sağlık... Bu hafta içi ben de benzer bir çalışma yapmış ama onlar kadar bilimsel bir çalışma olmamış, A La Turca yöntemlerle kuvvetli pastırma yazı, takip eden kış şartları karşılaştırması yapmıştım. Üşenmeyip wetterzentrale arşivlerinde biraz kaybolarak bu kışa benzer sinoptik geçmişi aramıştım. Sonuçta bu hafta içi yazdığım rakamı tekrar ediyorum.. 91 e bakınız... Kasım 91, 91-92 kışı...........
Cevap:
Geçmişle karşılaştırma yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama güzel yakalamışsın. Ben de o tablodan yola çıkarak 1923 kasımına ait basınç yerleşimlerinin bu seneyle oldukça benzediğini gördüm. ilginç gerçekten de.
  ..

sappokinowa14 Kasım 2010 Pazar 17:11:02
Yalnız verilen linkte ki predictions sekmesi hala 2010 senesini işaret ediyor , kasım da 2010 gözükmesi tamam , ama ocak ayı tahmini hala aynı yıl üzerinden gitmekte... ya da benim gözden kaçırdığım bi şey var...çünkü kuzey amerika öngörüsü , özellikle abd doğu kıyıları için hemen hemen geçen yıl 'ın bir benzeri niteliğin de , oysa ki şu ana kadar incelediğim öngörüler genel de abd doğu kıyıları için geçen yıl'ın tam tersi bir durum öngörmekte...
Cevap:
Hayır, veriler güncel. Hatırlarsanız Vancouver'de yapılan 2010 kış olimpiyatlarında nasıl da ılıman bir hava vardı. Son yılların en ılık kışlarından biri yaşanmıştı oralarda. Doğu kıyılarında ise rekor kar yağışları ve soğuk hava görülmüştü. Güncel verilere göre Vancouver çevrelerinde bu sene oldukça sert kış koşullarının yaşanacağı tahmin ediliyor. Washington gibi yerler ise nisbeten ılıman bir kış geçirecek gibi görünüyor. Yani mevsimlik tahminlerde ağırlıklı görüş neyse bu tahminlerde de temel olarak aynısı söyleniyor diyebiliriz.
  agraligil@..

tarantula14 Kasım 2010 Pazar 17:11:13
bir zamanlar kuzey kutbunun tropikal iklime sahip olduğunu unutmayın beyler palmiye ağaçları varmış bilimsel olarak bu ispatlandı o zaman demek ki küresel ısınmanın daniskası varmış değil mi? küresel ısınma türkiye için geçerli ama abd avrupadakiler bu ısınmadan çok az etkileniyorlar hatta geçen seneki kıştan sonra küresel ısınmanın yalan olduğuna inanmışlardır birçok avrupalı oralarda küresel soğuma biz de ısınma var dünya genelinde yazların sıcak geçtiği bir vakıa ama hemen küresel ısınma aldı başını gidiyor demek çok da mantıklı değil
Cevap:
Bu durum kıta kaymaları sonucunda da ortaya çıkmış olabilir. Ancak küresel ısınma ve soğumaların o yıllarda da olduğu çok açık.
  .. | http://www.ntvmsnbc.com/id/25014594/ (121)

Santiago14 Kasım 2010 Pazar 17:11:34
NASA yaz içinde uyarmıştı zamanında. http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Normal/nasa--en-sicak-yaz-olabilir/efca3c30-f9c5-414f-8e69-15cf6c4b2f94
  ..

Santiago14 Kasım 2010 Pazar 17:11:23
Arif Bey, sağlam kuruluşların (NASA, NOAA, JMA) mevsimlik tahminleri hep aynı paralelde. Doğu Avrupa, Türkiye, Balkanlar, Yunanistan, İtalya gibi bölgeler büyük ihtimalle mevsim normallerinin altında geçecek. NASA uçuk kaçık tahminde bulunmaz diyorum. Ekim ayında Türkiye'nin büyük bölümü nerdeyse tüm senede yağan yağışın 3'te birini aldı. Ama bazı arkadaşlar kuraklığı şimdiden getirdiler bu kış Türkiye'ye. Herkes otorite olmuş, herkes bilim adamı... Arkadaşlar biraz araştırma yapın, okuyun edin. Bakın El Nino neymiş, La Nina neymiş, Avrupa'ya ve Türkiye'ye etkileri nelermiş. Okuyun paylaşınki herkes birşeyler öğrensin. Kar şu zaman gelecek, kasımın sonu soğuk, aralığın başı cacık, ocakta yağış olmaz falan filan. Bırakın bunları, zamanı gelince herşey konuşulur. İklimi ve dünyayı anlamaya çalışın.
  ..

kıyılar14 Kasım 2010 Pazar 17:11:28
arif üstad nasa türkiyeyi uyarmış kuzey bolgelerde daha cok kar ve soguk olacakmıs sen ne dusunuyorsun
Cevap:
Mevcut veriler ışığında ulaşılacak sonuç genelde benzer şekildedir. Benim de eylülde açıkladığım mevsimlik tahminim aynı paralelde. Tabii ki bunun bir garantisi yoktur. Küçük sapmalar sonuçlarda büyük değişimlere yolaçabilir. Adı üstünde tahmindir. Ne oranda gerçekleşeceğini zaman gösterecektir. Bekleyip göreceğiz.
  ..

serdar14 Kasım 2010 Pazar 17:11:31
hocam şimdi bu nasanın sitesindeki mevsimlik tahminler orhan şenin söylediği tahminlermidir.
Cevap:
Muhtemelen öyledir. Detaylı incelemenizi tavsiye ederim. Mevsimlik tahminlerle ilgili her türlü bilgi verilmiş.
  ..

bulut7514 Kasım 2010 Pazar 16:11:15
Arif abi "Yada şöyle diyelim, şimdiki ılık havalar kadar anormal bir şey o da" demişsin ya; bu cümlen bana gelecek günler için ümit verdi desem hiç de yalan olmaz :)
  ..

welbane14 Kasım 2010 Pazar 16:11:15
Önceki mesajda da soyledigim gibi bireysel bazda bazı bilimadamları, yalan palavra gibi son derece bilimsel ifadelerle de donattıkları yazılarıyla iklim değişikliğinde insan etkisi olduğunu inkar edebilir. Türkiye bazında en üst düzey bilimsel kuruluş olan Türkiye Bilimler Akademisi, dünyadaki Çin, Hindistan gibi yükselen ekonomilerin akademileri dahil onlarca ülkenin akademisi gibi küresel ısınmanın insan etkili olduğunu kabul etmektedir. http://www.tuba.gov.tr/userfiles/file/files_tr/haberler/T%C3 %9CBA%C4%B0KL%C4%B0M%20BASIN.pdf Küresel iklim değişikliğiyle etkin mücadele için en ısrarlı olan ülkelerse, ikinci kez söylüyorum, en az gelişmiş ülkelerdir, zira en çok zararı onlar görmektedir, görecektir. Hayır gerçekten anlamıyorum; petrol tüketimini biraz azaltsak, sanayi bacalarına filtreler koyarak Dilovası gibi yerlerdeki çok ciddi sağlık sorunlarını, çevre sorunlarını, kısaca ağır sanayinin negatif dışsallıklarını azaltsak, hidrokarbon endüstrisine göre sürdürülebilirlik, istihdam gibi pek çok açıdan avantajları olan yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık versek ne zararımız olacak ki? Dünya evet illa ki kendini toparlar bir şekilde ve dengeye kavuşur, ama maliyeti ne olur?
Cevap:
Çevre konusunda hassasiyetini anlıyorum ve sanma ki bu konuda senden farklı düşünüyorum. Sadece şu an yaşadığımız küresel ısınmada insan etkisinin iddia edildiği kadar olmadığını savunuyo
  ..

sappokinowa14 Kasım 2010 Pazar 16:11:19
Aslın da benim de aklıma küçük bir hata olabileceği gelmişti , gene de emin olmak istedim, teşekkürler arif bey...
  agraligil@..

1Our14 Kasım 2010 Pazar 16:11:22
impossible buraya gelmemen impossible...o tip söylemleri çok duyduk.. havaturka bağımlılık yapar kopamazsın öyle kolay kolay. ankaralı_eren sohbet de sizin istediğiniz gibi olsa bu sefer hiç ayrılamayacaksınız havaturka'dan. size iyilik yapıyoruz işte biraz ders çalışma imkanınız oluyor. =) nedir bu sohbet takıntısı arkadaşlar...hayat sokaklardaaaaaaaa=) bu kış muhteşem olacak. bu kasım bana kış konusunda büyük ümit veriyor.
  ..

Admin14 Kasım 2010 Pazar 16:11:50
Derya'nın paylaşmış olduğu NASA'nın mevsimlik tahminlerle ilgili haritaları aşağıdaki linktedir.
  .. | http://gmao.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/products/climateforecasts/index.cgi (355)

sappokinowa14 Kasım 2010 Pazar 16:11:28
Arif bey ortalamalrın üzerinde bir kış geçirme olasılığından bahsetmişssiniz ,yalnız yanlış hatırlamıyorsam bundan evvel ki sözleriniz biraz farklıydı , normallerin de ve biraz altı , yani sıcaklık olarak düşünceleriniz yanılmıyorsam bunlardı ve sık sık belirttiniz bu verileri , peki şimdi nereden çıktı ortalamalrın üzerinde bir kış beklentisi? ,doğrusu merak ettim , selamlar...
Cevap:
Bir yanlışlık olmuş, altında yazacağıma üzerinde yazmışım. Kusura bakmayın.
  agraligil@..

BLUESKY14 Kasım 2010 Pazar 16:11:31
Bazı arkadaşlar internetten buldukları bilgileri 5-10 bölüm buraya yazarak ne yapmaya çalışıyorlar? Linki verseniz yeterli. Hem burayı boş yere işgal ediyorlar hemde Admini gereksiz yere yoruyorlar.
  ..

karmanyağı14 Kasım 2010 Pazar 15:11:15
küresel bir ısınma yok bence eskidende böyle değerler görülüyordu arşivlerden inceleyiniz bundan daha sıcak geçen kasım aylarıda var hatta efsane 1954 kışının kasım ayı şu anki kasım ayıyla nerdeyse aynı değerlerde sıcaklar ölçülmüş ve küresel ısınma bu avrupalı bilimadamlarının siyasi kargaşa çıkarmak için yaptığı bir komplodur evet buzullar koptu haklısınız bende yalan söyleyemem ama bu dünyanın kendini toparlama eylemine geçtiğinin kanıtıdır ne oldu yani gulfstream akıntısı yarı yarıya kesildi nerdeyse yani artan sıcakları toparlama sürecindedir gezegenimiz su döngüsüde var bunun içinde dünyada su kaybı 0 şu anda varolduğu zamandan beri böyle çok abartlıyor hatta ekstrem olaylar yaşadıkk geçen ekim ayında herkesteki 5 ay soğuk kış olsun fikride abesle işitgaldir türkiyede 5 ay kış sadece doğu anadoludadır ne kadar kar hastası insanlar doldu bu siteye yav :D
  ..

Safkan14 Kasım 2010 Pazar 15:11:44
küresel ısınma ile ilgili bir yerlerden bulup kendi düşünceniz olmayan kopyala-yapıştır türü yazılarınızı uzun uzadığa buralarda yayınlayıp sayfaları işgal etmeyin.verirsin küresel ısınma ile ilgili kopyala-yapıştır yaptığın sitenin web adresini okumak isteyen girer bakar.bu kadar basit ne uğraşıyon boşu boşuna yazıyı kırpa kırpa parça parça...
Cevap:
Aşağıda yolladım. "Safkan" ben de sana bir tavsiyede bulunayım. Neden zırt pırt nick değiştirip geliyorsun maksadın nedir anlamıyorum. Yorumlarını falan mı makaslıyoruz ki böyle davranıyorsun. Biz seni o nickinle biliyoruz bundan sonra da hep o nickini kullan.
  .. | http://newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.culture.turkish/2007-07/msg01171.html (124)

Safkan14 Kasım 2010 Pazar 15:11:58
Misal, şuan 10 tane mevsimsel tahmin yapan yer varsa bunların 5 tanesi bizim için olumlu tahminler verirken diğer 5’i olumsuz tahmin vermekteler.yani birilerinin dediği gibi kış tahmini için çoğu model hem fikir değiller yarı yarıya karşıt görüşler bulunmakta.onun için sakın olaki o baktığınız mevsimsel tahminlere güvenir kalmayınız.sizde havaların gidişatını sorgulayınız.
Cevap:
Hayır öyle değil işte. Aynen gfs'nin diyagramları gibi burda da ensemble sistemini kullanıyoruz ve ağırlıklı görüş bizim 1 derece kadar ortalamaların üzerinde kış geçireceğimiz şeklinde. Bu demek değil ki kesinlikle böyle olacak. Tam tersi de olabilir o ayrı konu. Bu bir tahmin sonuçta. Ancak söylediğin gibi %50-50 gibi bir dağılım yok ortada. Öyle olsaydı haritalara yansıması farklı olurdu.
  ..

Safkan14 Kasım 2010 Pazar 15:11:09
öğlen modelleri bizim için çok kötü gerçekleşti diyebilirim zaten birkaç güncellemedirde kötü gidişini sürdürüyor kötü derken bizim için kötü batı,orta ve kuzey avrupa için çok iyi.kasım son haftası beklediğmiz soğuk havalar batı,orta ve kuzey avrupaya patlayacak görülüyor.bu kadar geçen kışa benzer bir kış olamaz.geçen kışta kasımda yüksek basınçtan dolayı bekle allah bekle yapmıştık sonrasında ise aralık ayında gelen her soğuk hava batı,orta ve kuzey avrupayı vurmuştu.aynı sinoptik görünüm kasım son haftaları ve aralık ilk haftalardada görülecek.kasım son haftalarda izlanda alçak basıncına bağlı cepheler avrupada cirit atmaya başlayacak.bu kadar uzun süre havaların soğumasını beklerken maalesef o soğuklar yine malum yere akacak.kasım son haftası ingiltere,fransa,almanya gibi yerlerin merkezleri mevsimin ilk karını alabilirler.moralinizi bozmak gibi olmasın ama artık türkiye kış mevsimlerini çoğunlukla daha ılık şartlarda geçirecek gibi bir izlenim yaşıyorum bu sinoptik modellemeleri her yıl gördükçe.
  ..

derya14 Kasım 2010 Pazar 14:11:11
http://gmao.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/products/climateforecasts/horizontal_1x1.cgi?var1=nov&var2=10&var3=Europe&var4=temp ARİF BEY bu nasanın yeni güncellenen mevsimsel raporu.aralık-ocak ve şubat ayları normalerin 1-2 derece altında.
  derya..



welbane14 Kasım 2010 Pazar 14:11:51
Sistemler gelmemekte ısrar edince iklim değişikliği ve küresel ısınma tartışmaları almış başını gitmiş. Bu konuda yazan arkadaşların bazıları Chevron'un falan eğitiminden geçmişler herhalde, bu derece şüphecilik karşısında pes etmemek mümkün değil. Konuyu inanç değil de bilim alanında konuşacaksak -küresel ısınmaya inanmıyorum ama bir güç var-; şu anda dünyada bu konuyla ilgili çalışan bilimsel kurumların hemen hemen tamamı, son yüzyılda dünyanın ısısında meydana gelen yaklaşık0.8 derecelik ısınmanın "büyük olasılıkla" insan etkisinden kaynaklandığı konusunda hemfikirler. Bu büyük olasılıkla sözü bilimsel jargonda aslında kesinlikle demek, zira % 90-99 civarında bir ihtimalden bahsediyoruz. Küresel ısınmaya karşı çıkan akademisyenlerse daha ziyade bireysel pozisyonlara sahipler. Emperyalizm meselesine gelince; küresel ısınmayla mücadele konusunda en ısrarlı ve bundan en zarar görecek ülkeler sahra-altı Afrika ve bazı pasifik küçük ada devletleriyle Bangladeş gibi ülkeler. Bunlar mı emperyalist yani? Neyse hidrokarbon türevleri tüketmeye tam gaz devam..
Cevap:
Welbane sana Doğan Yaşar'ın düşüncelerine ait bir haber ve bir de link gönderiyorum. Haberin linki şu: http://teknoloji.milliyet.com.tr/kuresel-degil--insan-eliyle-kuraklik-/cevre/haberdetay/01.08.2007/885339/default.htm Makale de aşağıda.
  .. | http://www.istanbulu-seviyorum.org/gunhaber/kuresel-farkli.htm (111)

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 14:11:55
Soğuklar arkadaşım , dedenin dedesinin dedesi hiç kar almadığı bir kış yada çok sıcak ve kurak bir yaz geçirmiş mi ve yahutta karlara gömüldüğü karların aylarca yerden kalkmadığı kışları ? bilemezsin bilmene de imkan yok. Meteorolojik düzeyde istatistik ve geçmişe yönelik veriler ancak 100 yıllık geçmişi verebilir oda çok sağlıklı olmaz.Bundan evveliyatını bilmediğin için mutlaka 1800 lü yıllarda 1700 lü yıllarda da kuraklıkta oldu ılık kışlarda yaşandı. O sebeple 20 yıllık 30 yıllık periyota bakıp da 2000 bilmem kaçta hiç kar yağmayacak demen kadar saçma bir şey olamaz. mevsimsel değişimler normaldir. İklimler stabil değildir.10-20 yıllık dönemde değişimler göstermesi geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacaktır. Bu durum da son derece normal bir durumdur.Bunu küresel ısınmaya bağlaman Dünyanın kendi dinamiklerini inkar etmen demektir.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 14:11:13
3-İklim değişikliği bir anomali değil tam aksine norm. Zira son yüzyıl gibi kısa bir zaman dilimi incelendiğinde bile, tek tek her bölgede 10-20 yıllık sürelerle iklim değişiklikleri olduğu çok bariz bir şekilde görülebiliyor. Bu iklim değişiklikleri arasında paralellikler yok, genel bir gidişat yok. Kendiliğinden gerçekleşen iklim değişiklikleri son derece normal. 4-Küresel iklim, büyük oranda solar değişikliklere bağlı ve hem bilgidüzeyinde, hem de kontrol düzeyinde, bu konuda insanoğlu olarak pek ileri değiliz. Son dönemdeki ısınma sadece dünyada değil, tüm güneşsistemi gezegenlerinde görülüyor. Dünyanın küresel sıcaklığında en önemli ve aslında tek etken doğal olarak güneş, ama biz güneşi görmezden gelip, insanoğlunu evrenin hakimi yapıyoruz... Sonuç: Herhangi bir dönem için küresel sıcaklık değişiklikleri ile endüstrileşme arasında herhangi bir korelasyon yok....
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 14:11:26
KÜRESEL YALAN -KÜRESEL ISINMA VAR Küresel düzeyde bir ısınmanın olup olmadığı belli değil. Neden?1-Verilerin en azından binlerce yıllık olması lazım. Eldeki veriler en fazla 50-100 yıllık ve çoğu global değil. Projeksiyonlarla tahmini olarak elde edilen veriler, sanki ölçülmüş verilermiş gibi veriliyor. Oysa bu verilerin güvenilirliği söz konusu değil. Yine global olmayan veriler, salt bölgesel hikayeler ile doğrulanıyor ki, bu son derece komik bir yöntem ve bilimsel olarak kabul edilmesi imkansız. Gene buzullardan elde edilen veriler, global veriler gibi sunuluyor ki, tabi ki bunlar da bilimsel olarak anlamlı değil. 2-Dünya iklimi asla stabil değil ve hiç bir zaman da değildi. Bu değişkenliğin kökeni veya nedeni insanoğlu değil; zira insanoğlunun gücü, doğanın ve evrenin yanında ihmal edilecek düzeylerde. Bilindiği veya bilimsel olarak kabul edildiği kadarıyla, dünyanın ısınma ve soğuma periyotları var. Ayrıca küresel toptan bir ısınma veya soğuma söz konusu değil. Bir bölgede ısınma olurken, diğer bölgelerde soğuma oluyor
  ..

barısfb14 Kasım 2010 Pazar 14:11:22
ARİF BEY 1.küresel ısınma anlam olarak sacma bir sıfatlandırma değilmi ???2.kuresel ısınma dediğimiz şeyin olması için mantık olarak kureye genellenmesi gereken sey değilmi yani butun kurenin ısınması anlamı tasımazmı 3. eğer kurenin dedikleri gibi bir ısınmayasıyor olması butun dinamikleri anında etkilemesi anlamına gelmezmi ?? butun dunyanın iklimini oanda değiştirmesi gerekmezmi ???son sorumsa kuresel ısınma adı altında butun geliişmekte olan dunya ulkelerinin sanayisinin yok edilmeye calışıldığını yanlışmı hatırlıyorum ??
Cevap:
Bütün küre ısınıyor zaten. Küresel sıcaklıkta bir artış var. Bu kesin. Tartışmıyorum da ancak çok abartıldığını düşünüyorum daha önceleri de oldu yine olacak. İsterse tüm sanayi dursun, insanlık yok olsun yine olacak. Tepkisel olarak, ısınma soğumayı soğuma ısınmayı getirecek. Bu bir döngü. Anlatmak istediğim budur.
  ..

CANER-BERGAMA14 Kasım 2010 Pazar 14:11:06
TAKLAMAKAN BEN SANA YAZI YAZDIM DİĞER SAYFALARDA KALMIŞ OLABİLİR... MUTLAKA OKU...
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 14:11:46
Evet kuzey kutup bölgesinde son senelerde buzul erimesi görülüyor (ama bu zaten binlerce yıldır var olan normal doğal bir proses) ama öte yandan güney kutup bölgesinde ise giderek artan bir buzullaşma rapor ediliyor. Burada küresel bir ısınmadan bahsedilirken, sadece kuzey kutup bölgesine odaklanılıyor ve güney kutup bölgesi ihmal ediliyor. Bu yetmezmiş gibi sanki dünyadaki global su kütlesinin çok büyük bir kısmını teşkil ediyormuş gibi sadece buzullara odaklanılıyor ve %97'yi oluşturan okyanuslar ihmal ediliyor. Sonuç: Madem küresel ısınma artık neredeyse geri dönüşü olmaz bir şekilde dünyayı etkiliyor ve en büyük sonuçlarından biri de deniz düzeylerinde yükselme, size soruyorum Türkiye'deki Ege-Marmara-Karadeniz gibi denizlerdeki çekilmeyi nasıl açıklıyorsunuz?
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:27
İkinci en önemli neden, küresel ısınma sonucu denizlerde ve okyanuslarda buharlaşmada büyük miktarda artış olacağıdır ve bunun sonucu olarak karalara düşecek ve yeraltı ve yeryüzü su kaynakları olarak kalacak suyun miktarının artması ve havadaki su buharının artışı, denizlerdeki su miktarının azalmasına yok açacaktır. Yani esas olarak muhtemel bir küresel ısınmanın sonucu, deniz yüksekliklerinde artma değil, azalmadır. Yine burada ihmal edilen konu, okyanuslardaki buharlaşmanın etkileridir. Biz su kütlesinin yüzde ikisini teşkil eden buzullara ne olduğu ile ilgilenirken, yüzde doksan yedisini oluşturan okyanuslarda ne olduğu ile ilgilenmiyoruz ve bu konuyu ihmal ediyor..
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:59
KÜRESEL YALAN 3-KÜRESEL ISINMA SU DÜZEYLERİNDE YÜKSELMEYE NEDEN OLUR Yine aynı taktik. Buzullar eriyecek ve deniz yükseklikleri artacak ve şehirler su altında kalacak palavrası. Evet küresel ısınma olsa, bunun sonucu olarak dünyada bulunan buzullarda bir azalma görülecektir. Bu da doğal olarak en son buzul devrinde görüldüğü düşünülen şekilde, büyük bir su artışına ve deniz yükselmelerine neden olabilirdi ama olmuyor. Neden? Birçok nedeni olmakla birlikte, herşeyden önce biz buzul devrinde değiliz; buzulların miktarı (% 2) ihmal edilebilecek düzeyde az. Dünyanın yarısı buzullar ile kaplı olsaydı, tabi ki bu tip bir etki görülebilirdi, ama buzullar kütlesel olarak sadece güney ve kuzey kutup bölgeleri ve yüksek dağlarla sınırlı.
  ..

Kamil Uzun14 Kasım 2010 Pazar 13:11:51
Merhabalar. Havadelisinin soru cevaplar bölümünü okurken eylül 2010'da CFS tahiminlerinin yayınlandığı haritaları gördüm. (ek'tedir.) Geçenlerde, yanılmıyorsam bazı yorumcular CFS'nin tahminlerinde iyi olduğunu ve ocak, şubat beklentilerinin Türkiye için ortalamaların altında gerçekleşeceğini yazmışlardı. CFS'nin 2010-2011 beklentileri incelendiğinde Türkiye'ye ekim ayında ortalamaların 2 derece üstünde tahminler yapılmış, kasım ayında ise marmara bölgesinin ortalamalarının - 0.5 derece civarında gerçekleşeceği öngörülmüş. Ekim ayı bildiğiniz gibi oldukça soğuk ve yağışlı geçti. Kasım ayı ortalamaları da + 4 derecelerde. Kısaca, 2 de sıfır yaptılar. Umarım Ocak ve Şubat ta başarılı olurlar. Ama 4'de sıfır yapmazlar herhalde. :)) İyi tatiller.
Cevap:
CFS verilerini NOAA mevsimlik tahminlerde kullanıyor. Açıkçası güvenilir bulmuyorum. Bu en başından beri böyleydi. Geçen kıştan beri NOAA'yı dolayısıyla CFS'yi metheden arkadaşlar bugüne kadar olan zaman içinde tahminlerinde nasıl sapmalar olduğunu görmüşlerdir mutlaka. Mesela Kasım ayı için yanından bile geçmeyen bir öngörü yayınladı geçenlerde. Ağustos'ta da öyleydi. yine de tercih sizin. İlerde daha iyi olabilir tabii ki o başka.
  .. | http://havadelisi.files.wordpress.com/2010/09/eut2mmon.gif (78)

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:17
Sonuç: Kuraklığın olması için yağış miktarlarında azalma olması gerekli; bunun için de sırasıyla yoğunlaşmanın, bulutlanmanın, havadaki nemin ve buharlaşmanın azalması gerekli. Oysa teorik küresel ısınmanın sonucu doğal olarak daha çok buharlaşmadır.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:29
Burada yine ihmal edilen gerçek, global su kaynaklarımızın % 95'inden fazlasının tuzlu su kaynağı olduğu ve okyanuslarda bulunduğudur.. Eğer okyanuslar olmasa idi ve tatlı su kaynakları, toplam su kaynaklarının büyük bir kısmını oluştursaydı, buharlaşma da doğal olarak en çok gölleri, barajları ve akarsuları etkilerdi ve bunun sonucu olarak tatlı su miktarında azalma ve tuzlu su miktarında artış yaşanabilirdi.Ama okyanuslar var ve dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97'sini oluşturuyorlar. İşte burada da ihmal edilen gerçek dünyada bulunan suyun büyük bir kısmının tuzlu su içeren okyanuslarda bulunduğudur.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:45
İlkokul mezunu herkesin bildiği üzere dünyanın yaklaşık dörtte üçü su ile kaplıdır. Karalar sadece dünyanın dörtte birini kaplar. Dünyadaki su kütlesinin de yine çok büyük bir kısmı (% 97) tuzlu sudur.Dünyadaki yeraltı (% 1) ve yerüstü (% 0.025) tatlı su, havadaki su buharı (% 0.001) ve buzullar (% 2) dünyadaki su kütlesinin % 4' ünü bile oluşturmazlar. Dolayısıyla buharlaşma en çok okyanusları ve denizleri, yani tuzlu su kaynaklarını etkileyecektir. Gene küresel ısınmanın doğal sonucu olarak denizlerdeki ve okyanuslardaki suda azalma ve buharlaşmada artış ve su buharı yani havadaki nem miktarındabüyük oranlarda artış olacaktır. Bu da tabi ki kaçınılmaz bir şekilde bulutlanmaya, yoğunlaşmaya ve yağışlarda artışa neden olacaktır. Tabiki yağışların tümü karalara düşmeyecektir, ama büyük bir kısmı karalara düşmektedir. Dolayısıyla küresel ısınmanın en basit sonucu, tuzlu su kaynaklarında azalma ve tatlı su kaynaklarında ve özellikle de yeraltı su kaynaklarında artış olacaktır
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:54
KÜRESEL YALAN 2- KÜRESEL ISINMA KURAKLIĞA NEDEN OLUR İnsanları korkutmak için kullanılan en temel yalan, küresel ısınmanın kuraklığa neden olacağıdır. Gene aynı temel taktik izleniyor ve gerçeğin büyük bir kısmı ihmal edilip, bir parçasına odaklanılıyor. Teoriye göre yeryüzündeki tatlı su kaynakları küresel ısınma sonucu azalacak. Neden? Çünkü ısınma sonucu buharlaşma artacak ve göl, baraj ve akarsu gibi yeryüzü suları hacimsel olarak azalacak. Yanlış mı? Evet yanlış, ama kurulan mantık doğru ve insanları maalesef ikna ediyor. Niye yanlış? Çünkü buharlaşma sadece tatlı su kaynaklarını değil, bütün su kaynaklarını ve esas olarak okyanusları etkileyecek ve buharlaşma tek yönlü gerçekleşemez; yani su buharlaşıp dünya dışına taşınamaz ve yok olamaz. Dolayısıyla buharlaşmanın doğal sonucu yoğunlaşma yani yağıştır.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:31
Sonuç: İnsan kaynaklı CO2 emisyonlarının toplamının, toplam sera gazları içindeki oranı son 250 yılda binde birler düzeyindedir. Yani insanoğlu olarak dünyada bulunan sera gazlarına bütün endüstrileşmeye rağmen yapabildiğimiz katkı binde birler düzeyindedir.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:44
Atmosferdeki karbondioksit miktarı ise sadece % 0.038 yani on binde 4 civarındadır ve sera gazları içindeki oranı ise % 3 civarındadır ve 1750-2000 yılları arası için iddia edilen atmosferik karbondioksit artış miktarı sadece 90 ppm'dir ve bu artış yüzde olarak 250 yılda sadece % 30'dur. Yani toplam sera gazları içinde son 250 yıldaki CO2 artışının etkisi % 0.9'dur. Endüstrileşme sonucu oluşan insan kaynaklı CO2 artışının bu toplam artışın yüzde kaçını temsil ettiği belirsiz, ancak en fazla binde birler düzeyinde olduğu ise kesin. Zira insan dışı canlıların emisyonları, okyanus emisyonları ve volkan emisyonları kalem kalem hesaplanabilecek emisyonlar değil, ama önemli bir rol oynadıkları kesin.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:46
Ancak önemli olan konu sonuçta global düzeyde mevcut olan sera gazlarının bileşimi ki bunların % 95'i su buharı. IPCC veya sözde çevreciler eğer mümkünse bunun aksini iddia etsinler.Yani burada esas konu şu: dünyadaki sera gazları incelendiğinde, en etkili ve en büyük miktarda bulunan sera gazı su buharı, ama her nedense bu hiç bir ortamda dile getirilmiyor. Su buharı ihmal edildiğinde, fosil yakıt tüketimi sonucu ortaya çıkan ve en büyük problem olarak görülen CO2, önemli bir sera gazı olarak ortaya çıkıyor ve bunun insan yapımı olarak artışı, küresel ısınma için teorik bir anlam taşıyabiliyor. Ama hangi varsayımla? Su buharının varlığının tamamen (sera gazlarının % 95'ini teşkil eden) ihmal edilmesiyle. Yani bu teorinin bilimsel olarak anlam taşıması için, su buharının sera gazı etkisine sahip olmaması gerekmektedir ki, bu mümkün değil.İstediğiniz bilimsel veya yarı bilimsel kaynağı açın bakın: dünyadaki en önemli sera gazı % 95 oranında su buharıdır.
  ..

bulut7514 Kasım 2010 Pazar 13:11:23
Airf abi bu ay sonundaki 850 hpa'daki soğuma normalinden fazla bir soğuma gibi mi, bana mı öyle geldi. Wetter arşivlerinin, geçmiş seneler bugünler civarına baktığımda (1995 yılından sonrası) özellikle bu ay sonundaki gibi bir soğumanın geçmiş senelerin aynı günlerine nazaran kuzeyimizde olmadığını görüyorum. Hatta geçmiş yılların bugününe, yani 14 Kasım'ına da baktığımda yine kuzeyimizdeki şu andaki soğumanın geçmiş yılların 14 Kasım civarı tarihlerinde olmadığını görüyorum. Yanlışım varsa düzeltir misin abi.
Cevap:
Fazla bir anormallik görmedim. Yada şöyle diyelim, şimdiki ılık havalar kadar anormal bir şey o da :)
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:07
(3)...Kimse örneğin insan yapımı su buharı miktarı konusunu konuşmak bile istemiyor. Neden? Çünkü o zaman gerçek küresel ısınma ajanının su buharı olduğu ortaya çıkacak ve su buharı ile ilgili olarak yapılabilecek hiç bir şey yok.Oysa insan yapımı su buharı, miktar olarak insan yapımı CO2 göre çok daha fazlaÖrneğin basit bir fosil yakıt olan doğal gazın yakılması sonucunda elde edilen 1 molekül CO2 için 1 ile 2 molekül arası H2O gazı üretilmektedir. Örneğin metan için: CH4 + 2 O2 CO2 + 2 H2O.Bu arada hem su buharı hem de karbondioksit için birçok çevresel dönüşüm ve değişim söz konusu.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:05
2)...Teorinin bilimsel ciddiyetinin olmama nedeni ise aslında son derece basittir. Evet insan yapımı sera gazları da, küresel düzeydeki ısınmaya katkıda bulunacak ajanlardır. Ama katkıları hangi düzeydedir? Asıl soru budur. İnsan yapımı sera gazlarının, dünyada bizden önce de mevcut ve doğal döngüleri ve değişimleri konusunda kısmen bilgi sahibi olmamıza karşın, tam anlamamış olduğumuz ve dolayısıyla kontrol edemediğimiz DOĞAL sera gazları içindeki yeri nedir? İnsan yapımı sera gazlarının mevcut sera gazları içindeki yüzdesi kaçtır?Bunun cevabı bu çevreci olduğunu iddia eden KİŞİLER açısından maalesef üzücüdür; zira teorileri bu noktada çökmektedir. İnsan yapımı sera gazlarının dünyadaki sera gazları içindeki yeri BİNDE BİRLER düzeyindedir. Neden bu kadar az? Çok basit bir cevabı var, ama sanki bütün bilim dünyası birden bire geri zekalılaşmış gibi susuyor. Cevabı şu: dünyadaki sera gazlarının % 95'i su buharıdır.
  ..

kardanadam3514 Kasım 2010 Pazar 13:11:00
Küresel Isınma yok diyen bendim...(1) burada bir kaç kez yazdım ya okuyamadınız yada yazdıklarım unutuldu. kısaca şöyle özetlemek gerekirse;Küresel ısınma konusunda söylenen yalanlar üç ayrı bölümde incelenebilir. Bilimsel, politik ve ekonomik yalanlar. şimdi biraz konuyu açalım.. Adım adım ne denmiş ne olmuş bakalım: KÜRESEL YALAN 1- FOSİL YAKITLAR KÜRESEL ISINMAYA NEDEN OLMAKTALAR.. İnsan yapımı CO2-CH4-N2O-CFC gibi sera gazlarının küresel düzeyde bir ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliklerine neden olduğu yalanı.İşin doğru olan kısmı, evet bu gazların emisyonları, insanların dünya üzerinde medeniyet kurmaları ve özellikle de fosil yakıt tüketimi sonucunda ve özellikle de 1950 sonrasında artmıştır ve bu gazlar gerçekten de bir sera etkisi yaratmaktadır . Buraya kadar olan kısmı, gerçekten de bilimseldir ve bir takım felaket kuramcılar tarafından bu durum 1980'lerden bu yana bir küresel tehdit olarak algılanmaktadır.Bu sadece uçuk bir teoridir..Bu teoriye göre, biz daha fazla fosil yakıt tükettikçe, dünya kaçınılmaz, hızlı ve geri dönüşü olmayacak bir şekilde ısınacaktır.........
  ..

Wind Chill14 Kasım 2010 Pazar 13:11:43
Merhaba Arif Bey, son günlerde modellerde, kasım ayının sonu ve aralık ayının başından itibaren Tükiye açısından daha soğuk ve yağışlı bir periyoda girilecekmiş gibi görünüyor. Şu anki görünüme göre, YB\'nin konumu çok iyi ve merkezi 1040 mb\'nin de üzerinde bu nedenle uzun süre kararlı konumda kalabilir. Sizin bu konudaki genel öngörünüz nedir? Saygılarla.
Cevap:
Farklı tahminler var o dönemle ilgili. Yüksek olasılıkla soğuk ve yağışlı günler yaşanacak gibi görünüyor ancak ne ölçüde olacağı henüz net değil. Birkaç gün beklersek daha sağlıklı bir fikir sahibi olabiliriz.
  ..

Admin14 Kasım 2010 Pazar 12:11:37
Bazı arkadaşlar xat ı ısrarla istiyorlar ama biz istemiyoruz. Sebebi ise; geçen sene arif abinin tarih verdiği akşam konuşmalarında sohbet odamızda yaklaşık 6 odaya ayrılıyordu. Ve bu yüzden çoğu kişi bu durumdan çok şikayetçiydi. Kimse arif abinin yorumlarını okuyamıyorlardı. Bu durumu düzeltmek için, kötü olayların yaşanmaması için sohbeti kaldırmaya karar vermiştik, ancak yoğun istek üzerine başka sohbetlerle devam etme kararı aldık. Kararı aldıktan sonra yeni sohbeti beğenmeyenler oldu ve sizin isteğiniz üzerine yeniden değiştirdik. Emin olun kış gelince bu yeni sohbete bayılacaksınız, birde havaturka sohbet programı gelince daha iyi olacaktır. Sizin için çalışıyoruz, lütfen emeğe saygı. (İmposs, kanka, :D sen gelmezsen bende gelmem :D )
  .. | http://www.facebook.com/Havaturka (115)

tarık atacan14 Kasım 2010 Pazar 12:11:46
arif abi endeksler yine pozitif e doğru ilerliyor.Bu ne anlama geliyor?
Cevap:
Tek başına endeksler bir anlam ifade etmez basınç haritalarını incelememiz gerekir ancak çoğu zaman ileki günlerde yağışlarda azalmayı ve bulunduğumuz coğrafyada yüksek basınç hakimiyetini düşündürür.
  ..

kartahmincisi14 Kasım 2010 Pazar 12:11:32
arif abi havatürkiyedeki 30günlük cfs modelinin tahminine bak:D
Cevap:
Fazla heyecan yapma bence. Değişir.
  .. | http://www.loadtr.com/resimekle.php?r=z1.641583 (220)



Bilgi | Mesaj Ekle
Ziyaretçi defterinde: 2792 sayfada toplam 139597 kayıt bulunuyor. | Görüntülenen sayfa : 2356
Sayfalar
< | 1 2 ... 2349 2350 2351 2352 2353 2354 2355 2356 2357 2358 2359 2360 2361 2362 ... 2791 2792 | >
Derlenme Süresi:0,495 s
Sayaç: