Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji
arikan, Pazartesi, 26 Haziran 2006 (00:27 TSI) (8639 okuma)
DNA koddur. Bilgisyar kodu birler ve sifirlardan olusurken, hayat bicimlerini tanimlayan DNA seker, fosfat ve A (Adenine), C (Cytosine), G (Guanine), ve T (Thymine) harfleriyle tanimlanan azotlu baz dizilerden olusmaktadir. DNA ile bilgisayar kodu arasindaki iliski su sekilde saglanmaktadir:
A = 00
C = 10
G = 01
T = 11
Bugun birler ve sifirlar ile yaratilmis yazilimlar acik olarak dagitilabiliyorsa ayni durum DNA kodlari ile yaratilmis biyoteknolojik urunler icin de gecerli olmalidir. Turkiye'de bu durum nasil anlasiliyor?
Bugun biyoteknolojik enstrumanlardan gelistirlen arastirma yontemlerine kadar her turlu icat patentlenip lisanslari fahis fiyatlarda satilmaktadir. Ornegin bugun yazdiginiz bir C kodunu derlemek icin patentlenmis bir derleyicinin lisansini satin aldiginizi dusunun. Bugunku anlayisimiza gore patentli C compiler satin almak ne kadar anlamsiz geliyorsa, biyoteknolojik patentler de o kadar anlamsizdir.
Bu karsilastirma carpici ancak o kadar basit ve bire bir degil tabii ki. Biyoteknoloji alani yeni oldugundan cok karmasik bir yapiya sahip. Kose bucak anlasilmasi cok zaman alicaktir. Bugun dunyada Monsanto ve Syngenta gibi dev kuresel sirketler biyolojik bilginin yayilmasini kontrol edip bundan kapital yapmaya devam ederken, BIOS ve Science Commons gibi gruplar biyolojik ve biyoteknolojik b
|